查看: 18319|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

粒子撞擊實驗後果難料

【明報專訊】●研究目標

今次研究的最大目標是找出希格斯玻色子(Higgs boson,又稱「神的粒子」)。它是當代物理學基石,被認為是所有粒子質量的來源,找到它將有助科學家更了解地心吸力。專家也期望找到超對稱粒子(Supersymmetry particles),他們相信這種粒子附在已知的粒子旁,但從未獲證實,找到它就有助解釋宇宙內九成質量的來源。

●風險

參與研究的科學家承認,實驗可能會在微觀層次,製造出超迷你黑洞,但因其體積極微小,根據霍金    的黑洞輻射    理論,很快就會「蒸發」掉,只會在極短時間出現,不會造成災難。有俄國專家質疑,實驗理論上會容許時空交錯,未來的人甚至有可能回到現在,但主流科學家均指,就算真的出現時空交錯,這些「回到現在」的物體也只有原子般大,未來的人不可能被帶到現在。

●實驗場建造艱鉅

全長27公里的隧道深入地底百多米,製造時要確保誤差率低於1/10毫米,地下河水也一度要被凍結以方便裝嵌。用作質子加速的巨型磁石,要能夠抵禦每平方米500噸的壓力,另這些磁石也要被冷凍至-271℃,模擬宇宙深處的溫度。

●對實驗的正反意見

正:人類需要知道宇宙如何形成,實驗場雖昂貴,但物有所值

反:這門科學無助人類福祉,醫學或生物學較粒子物理學更重要;實驗後果也難料

感想,我覺得唔應該進行尼個實驗,因為跟本對人類無好處,仲有,如果真係失敗既話,我地真係講88,

失敗片段:
http://www.hkheadline.com/blog/r ... 70219&id=134371

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
守衛~朗 + 3 感想

查看全部評分

回復

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

黑洞沒人知是甚麼,包括霍金.
回復 支持 反對

個細黑洞有幾細 小小而經可以吸好多野!
回復 支持 反對

你知唔知 黑洞係咩黎架???

黑洞係指空間裂縫呀...

佢一旦打開..就會因反重力將世界吸走

但係如果真係得10x10 既黑洞"

係會係20秒關閉 (大約)
回復 支持 反對

以全球的生命作賭注???

係,,實驗係有一定既風險

但係人天生唔係有求知慾嗎??

呢個唔係人與生俱來既野嗎??

否則,我地會生活於好原始既生活

好多科技既野都係由科學實驗得黎,,

包括你e家對住既電腦

你話呢個實驗係冇意義,,但係知道宇宙大爆炸,,呢件點解唔係一件好事??

你地唔通唔想知生命既起源??

只係想安安穩穩咁生活???

咁我可唔可以話你係自私???

因為自己既安全去阻止呢個實驗??阻止科技既發展!

咩都唔想知,,只係一個廢物!

冇野係100%絕對,,你地做緊每一樣野都唔係100%安全

你地做每樣野都可能有生命既危險

風險,,,係好低,呢樣係科學

你地質疑呢個實驗既安全性,,姐係你地信唔過科學???

咁你地唔該透過證據來說科學既不是!!!

仲有,,,如果你地真係唔想呢個實驗繼續進行,覺得真係好有危險

咁請你地用實際既行動阻止!!而唔係係度講邊個要負責!!!

每樣野真係要問責???唔可以集體負責???

咁我問你地一句:你地對e家既地球有冇責任???如果你話冇,,冇試過污染個地球,,咁我冇野講

成日講如果係咁,如果係咁,,,咁你不如列出證據啦好冇???

回復 支持 反對

--衰左ga話都幾恐怖,地球會係幾分鐘內講88- -
回復 支持 反對

點解個網=無法顯示網頁ga?[[bao_29]]
回復 支持 反對

專業天文學家...霍金已經保證了次項實驗...不會影響人類...(以他的名義)
最多都是吞噬實驗室.......但是問題來了....誰會阻止黑洞....如果黑洞真是關不了..會怎樣?
一些問題...還是給所謂全球最好的科學家解答吧.....
為了解答黑洞的問題..以全球人類的命來隻賭注...值得嗎?
回復 支持 反對

用全地球人既生命做賭注,跟本就是白痴

正如你去買波,都唔會用哂成副身家去賭啦

好多人話人類係抵死,講到人類唔應該生存係世界上

人類同其他生物生存係世界上係有價值,

多一個人類就減小人類滅絕的機會

而且有好多科學家,環保團體都正在保護地球

如果大家有去超市買野,膠袋都要錢,同轉埋環保膠袋

人類文明有多年歷史,如果因為尼件實驗導致人類文明滅絕

更加唔應該做,愛因斯坦,愛迪生,炎帝,炎黃子孫,華陀,李時珍的發明,偉行,都因為尼件事白費
回復 支持 反對